Je huid gedurende de maand

Waarom je huid als vrouw zijnde anders uitziet en aanvoelt gedurende de maand: de invloeden van de menstruatiecyclus

De conditie van je huid kan gedurende de maand sterk variëren, en veel vrouwen merken dat hun huid er op bepaalde momenten beter uitziet en aanvoelt dan op andere momenten. Wellicht heb je dit zelf ook wel eens ervaren of gedacht. Deze veranderingen worden grotendeels beïnvloed door hormonale schommelingen die plaatsvinden tijdens de menstruatiecyclus. In deze blog verkennen we waarom je huid anders uitziet en aanvoelt gedurende de maand en welke invloeden hierbij een rol spelen.

De menstruatiecyclus en hormonale invloeden

De menstruatiecyclus bestaat uit vier fasen: de menstruatiefase, de folliculaire fase, de ovulatiefase en de luteale fase. Elke fase gaat gepaard met specifieke hormonale veranderingen die direct invloed hebben op de huid. De belangrijkste hormonen die hierbij een rol spelen zijn oestrogeen, progesteron en testosteron.

Menstruatiefase (dag 1-5)

Tijdens de menstruatiefase zijn de niveaus van oestrogeen en progesteron het laagst. Dit kan leiden tot

  • droge huid: het gebrek aan oestrogeen vermindert de productie van natuurlijke huidoliën, wat kan resulteren in een droge en schilferige huid.
  • gevoeligheid: de huid kan gevoeliger zijn voor irritaties en ontstekingen.
  • acne-uitbraken: door de afname van oestrogeen kan er een relatieve toename van mannelijke hormonen (androgenen) zijn, die de talgproductie stimuleren en acne kunnen veroorzaken/verergeren. 

Folliculaire fase (dag 6-14)

In de folliculaire fase stijgen de oestrogeenspiegels geleidelijk, wat gunstige effecten heeft op de huid. Je huid is beter gehydrateerd dankzij oestrogeen, elasticiteit van je huid is verhoogd en mede dankzij een verhoogde bloedcirculatie krijg je een stralende teint.

Ovulatiefase (dag 15-17)

Rond de ovulatie pieken de niveaus van oestrogeen en testosteron. Dit resulteert in een verhoogd talgproductie doordat het testosteronlevel stijgt wat gepaard gaat met een toenemende talgproductie, wat kan resulteren in een vette huid en mogelijk onzuiverheden in de huid.

Luteale fase (dag 18-28)

Tijdens de luteale fase neemt het progesteronniveau toe, terwijl oestrogeen afneemt. Dit heeft weer gevolgen voor je huid, zoals

– vette huid:  progesteron kan de talgklieren stimuleren, wat leidt tot een vette huid en een verhoogde kans op acne.

– droge en minder elastische huid: de afname van oestrogeen kan leiden tot een drogere en minder elastische huid.

– gevoeligheid en roodheid: veel vrouwen ervaren in deze fase een verhoogde gevoeligheid en roodheid in de huid.

Tips voor huidverzorging gedurende de maand

Om je huid in optimale conditie te houden, is het belangrijk om je huidverzorgingsroutine aan te passen aan de verschillende fasen van je menstruatiecyclus:

– menstruatiefase: gebruik hydraterende en kalmerende producten om droge en gevoelige huid te ondersteunen.
– folliculaire fase: profiteer van voedende en verstevigende producten die de huid revitaliseren.
– ovulatiefase: houd je huid schoon en gehydrateerd om overtollige talgproductie en acne te minimaliseren.
– luteale fase: focus op talgregulerende en kalmerende huidverzorgingsproducten en reinig je huid regelmatig.

CONCLUSIE

De conditie van je huid verandert gedurende de maand als gevolg van hormonale schommelingen die gepaard gaan met de menstruatiecyclus. Door bewust te zijn van deze veranderingen en je huidverzorgingsroutine hierop aan te passen, kun je beter inspelen op de behoeften van je huid. Hierdoor behoud je een stralende en gezonde huid, ongeacht de tijd van de maand.

Heb je vragen of wil je meer tips over huidverzorging? Neem contact met ons op of boek een vrijblijvend intakegesprek voor persoonlijk advies. Samen werken we aan jouw gezonde huid!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *