Acne

Acne...wat is het? Wat triggert het? Wat lost het op?

Als je het woord acne hoort of leest, krijg je waarschijnlijk meteen een “ick-gevoel”. En dat is met een reden. Acne kan je leven zeer nadelig beïnvloeden namelijk.

 Het is inmiddels wel algemeen bekend dat acne veel voorkomt bij pubers. Wat minder bekend is is dat ook relatief veel volwassenen last van acne hebben.

 Acne is de term die gebruikt wordt als er ontstekingen van talgklierfollikels in de huid ontstaan. Dit komt meestal voor op het gelaat, borst en (boven)rug. Voordat we verder gaan wil ik aangeven dat er ongeveer 11 soorten acne zijn, maar als we in het dagelijks leven over acne hebben dan gaat het voornamelijk om “acne vulgaris”, oftewel de “gewone” acne. Dit is het meest voorkomende soort.

In deze blog bespreken we dan ook alleen acne vulgaris. We gaan analyseren hoe acne ontstaat, wat de mogelijke triggers zijn en welke stappen je kunt nemen om acne te verminderen.

acne man

Hoe ontstaat acne?

Acne wordt veroorzaakt doordat de talgklierfollikels ontsteken en verstopt raken met olie (talg) en dode huidcellen. Deze verstopping kan leiden tot verschillende soorten puistjes, waaronder mee-eters, whiteheads, papels, puisten, knobbels en cysten. Er zijn vier belangrijke factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van acne:

1.       Overmatige talgproductie: De talgklieren in de huid produceren olie om de huid soepel en gehydrateerd te houden. Bij sommige mensen produceren deze klieren te veel olie, wat kan leiden tot verstopte poriën.

2.
       Dode huidcellen: Normaal gesproken worden dode huidcellen door de huid afgestoten. Bij mensen met acne blijven deze cellen soms aan elkaar kleven en verstoppen ze de poriën.

3.
       Bacteriën:De bacterie Cutibacterium acnes (voorheen Propionibacterium acnes) leeft in de huid en is een belangrijke veroorzaker van acne. De Cutibacterium acnes groeit in een zuurstofarme omgeving. Wanneer de poriën verstopt raken zullen deze bacteriën actiever worden en meer afscheiding produceren waardoor er ontstekingen in de huid ontstaan.

 4.  Ontsteking: Wanneer de poriën verstopt raken, kan de huid ontstoken raken, wat resulteert in rode en gezwollen acneplekken.
acne serum

Wat kan acne triggeren?

Verschillende factoren kunnen acne verergeren of een uitbraak veroorzaken. Hier zijn enkele van de meest voorkomende triggers:


·        
Hormonale veranderingen: Hormonen spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van acne. Dit is de reden waarom tieners tijdens de puberteit vaak last beginnen te krijgen van acne. Hormonale schommelingen tijdens de menstruatiecyclus, zwangerschap en de overgang kunnen ook acne veroorzaken. Het testosteronlevel in je lichaam heeft een grote invloed op acne.

·        
Dieet: Er is bewijs dat voedingsmiddelen met een hoge glycemische index (zoals bijvoorbeeld suikers, snoep, wit brood en frisdrank) en bepaalde zuivelproducten acne kunnen verergeren. Het effect van voeding op acne varieert echter van persoon tot persoon. In tegenstelling tot wat velen denken wordt acne niet veroorzaakt door vet eten of door chocolade. In veel gevallen zitten er andere ingredienten in die acne kunnen triggeren.

·        
Stress: Stress verhoogt de productie van het hormoon cortisol, wat op zijn beurt de talgproductie kan stimuleren en acne kan verergeren.

·        
Cosmetica: Sommige make-up en huidverzorgingsproducten kunnen poriën verstoppen en acne veroorzaken en/of verergeren. Het is belangrijk om producten te kiezen die niet-comedogeen (niet-verstoppend) zijn.

·        
Medicijnen: Bepaalde medicijnen, zoals corticosteroïden, lithium en sommige anticonceptiepillen, kunnen acne veroorzaken of verergeren.

·        
Omgevingsfactoren: Vervuiling en hoge luchtvochtigheid kunnen bijdragen aan acne-uitbraken.
Clenziderm MD group

Wat kun je doen om acne te verminderen?

Hoewel acne een uitdagende aandoening is, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om het onder controle te krijgen:

Gebruik een milde reiniger om je huid twee keer per dag te wassen. Vermijd agressieve scrubs en reinigingsmiddelen die de huid kunnen irriteren en de acne juist triggeren.

Producten die benzoylperoxide, salicylzuur, of alfa-hydroxyzuren bevatten, zijn effectief bij het behandelen van acne. Laat je wel goed inlichten voordat je hieraan begint. Immers, bij verkeerd gebruik kun je je huid irriteren. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

 
Kies voor een olievrije, niet-comedogene moisturizer om je huid gehydrateerd te houden zonder de poriën te verstoppen.

Probeer een uitgebalanceerd dieet te volgen en let op welke voedingsmiddelen je acne lijken te verergeren. Overweeg om voedingsmiddelen met veel suikers en zuivelproducten te beperken.

Zoek manieren om stress te verminderen, zoals wandelen, yoga of regelmatige lichaamsbeweging.

Kies voor niet-comedogene en olievrije make-up producten. Zorg ervoor dat je make-up grondig verwijdert voordat je naar bed gaat.

Probeer te voorkomen dat je je gezicht aanraakt, omdat dit bacteriën kan overbrengen en acne kan verergeren.

Neem contact met ons op voor persoonlijk advies en behandelplan.

Acne is een uitdaging, maar met de juiste aanpak en geduld is het mogelijk om je huid te verbeteren en uitbraken te verminderen. Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen anders is en dat wat voor de een werkt, niet voor een ander werkt. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DutchEnglish
Scroll naar top